Profitexpert Számítástechnikai Kft.

Profitexpert Számítástechnikai Kft.

CAPNO - KAPNOGRÁFIA ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEINEK KUTATÁSA ÉS MŰSZER FEJLESZTÉSE AZ ASZTMA ILLETVE EGYÉB SZŰKÜLETTEL JÁRÓ LÉGÚTI BETEGSÉGEK DIAGNOSZTIKÁJÁBAN ÉS A BETEGKÖVETÉSBEN

GINOP-2.2.1-15-2017-00046

A projekt célja az asztma diagnosztikai módszerein belül a kapnográfiás eljárások kutatása és ezek alapján innovatív kapnográf eszköz prototípusának kifejlesztése.

Projekt résztvevők:

  • PROFITEXPERT Számítástechnikai Kft. – Konzorciumvezető
  • Szegedi Tudományegyetem – Konzorciumi tag
  • Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. – Konzorciumi tag
  • Optin Informatikai és Szolgáltató Kft. – Konzorciumi tag
  • SmartEye Kft. – Konzorciumi tag

Projekt összköltsége: 970 173 936 Ft
Támogatás összege: 679 803 124 Ft
Támogatás intenzitása: 70,07%
Projekt fizikai befejezése: 2021.12.31.

Profitexpert Kft. konzorciumvezetőre vonatkozó adatok

Támogatás összege: 264 200 000 Ft
Támogatás mértéke: 55,95%
Támogatás intenzitása: 70,19%

 

A projekt célja az asztma diagnosztikai módszerein belül a kapnográfiás eljárások kutatása és ezek alapján innovatív kapnográf eszköz prototípusának, valamint öntanuló kiértékelő szoftver algoritmus kifejlesztése, a beteg mért eredményeinek új módszerekkel történő feldolgozása volt.

Projektünk keretében kifejlesztésre került a fenti célokat megvalósító CAPNO rendszer, amely a mért kapnográf adatokat hiteles és biztonságos kommunikációs csatornán juttatja el a számítási felhőben működő központi alkalmazásnak, mely gondoskodik a mérési adatok tárolásáról, elemző, kiértékelő feldolgozásáról.

A CAPNO rendszer három fő eleme:
- a kapnográf mérők
- a mérési adatok hiteles és biztonságos továbbítását szolgáló kommunikációs modul
- az adatok elemzését, diagnózis felállítását segítő központi szoftver rendszer.

A kapnográf mérők két fajtáját készítettük el: a robusztusabb, több egészségügyi paraméter mérésére alkalmas klinikai kapnográf egységet, valamint az egyszerűbb, otthon használható (HomeCapno) mérőt.

A projekt újdonsága a spontán légzésű páciensek kilégzési CO2 gáz méréséhez kialakított volumetrikus szenzorkonfiguráció, és hozzá fejlesztett számítási algoritmusok. A volumetrikus kapnográf mérő az időalapú CO2 mérőkhez képest további légzési jellemzők mérésére, és nem utolsó sorban elemzésére ad lehetőséget. Újszerű a diagnózis felállítását segítő vizuális wavelet technika mellett a neuronhálót felhasználó gépi tanulási megoldás használata.

A HomeCapno kapnográf mérő kifejlesztése olyan telemedicinális megoldást ad az egészségügy kezébe, amellyel nyomon követhető a páciensek klinikai vizsgálataihoz viszonyított állapotváltozása, illetve kritikus esetben riasztásra is képes a rendszer. Sok klinikai és még több HomeCapmo mérővel nagytömegű kapnográf adat gyűlhet fel a központi rendszer adattáraiban, amelyek az elemző és mesterséges intelligencia módszerek fejlődésével a mostaninál még több tudás kinyerését teszik lehetővé a tárolt kapnográf mérési adatokból, amelyekkel újabb lehetőségek nyílhatnak az asztma és a COPD kutatások és a gyógyítás területén.

Vissza az elejére
Vissza az elejére