Profitexpert Számítástechnikai Kft.

Profitexpert Számítástechnikai Kft.

2015 | 01 | 27.

 

 

 

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A PROFITEXPERT Számítástechnikai Korlátolt Felelősségű Társaság fejlesztése Európai Uniós támogatással

A PROFITEXPERT Számítástechnikai Korlátolt Felelősségű Társaság által vezetett konzorcium közel 308,8 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást kapott. A pályázat összköltsége meghaladta a 462 millió forintot.

A „Központi Szabálybázis Felhő” rendszer egy interneten keresztül elérhető portál (felhőszolgáltatás), amely képes a rendelkezésre álló információk alapján a formális logika segítségével leírható üzleti szabályzatokon, vagy jogszabályi környezeten alapuló döntések meghozatalának támogatására. A meghozott döntések felhasználása történhet a portál felületen közvetlenül vagy más informatikai rendszer kapcsolódásán (interfész kapcsolat) keresztül.

A rendszerben leképezett szabályok leírása mind struktúrában, mind pedig nyelvezetben nagyon hasonlóak az üzleti szabályokhoz. A rendszerben egyértelműen leírhatóak a jogszabályok, törvények, rendeletek előírásai, rendelkezései és így egyértelműsíthető azok értelmezése. Ez teszi lehetővé, hogy mind a szabálybázis létrehozása, mind felhasználása során minimalizálni lehessen a speciális, informatikai ismeretek szükségességét.

A Központi Szabálybázis Felhő (KSZF) képes támogatni minden olyan szervezet döntéshozási folyamatait, amelyek egzakt, ellentmondásmentes működési szabályozások alapján végzik tevékenységüket. Gazdálkodó szervezetek (pl. biztosítók, pénzintézetek) elvégezhetik saját szabályrendszerük (termék feltételek) tervezését, kialakítását, illetve képesek elemezni a szabályozás változtatásainak hatását.

A KSZF kezelőfelülete egy komplex webes portál, amelynek egyes moduljait a különböző célcsoportok (állam és közigazgatási szereplők, állampolgárok, kkv-k, civil szervezetek) megfelelően kialakított jogosultság rendszerrel érhetik el, és ahol „önkiszolgáló - varázsló” jelleggel saját maguk juthatnak el a számukra szükséges jogértelmezéshez. Az igénybe vehető szabályok száma folyamatosan bővíthető a csatlakozó szervezetek (minisztériumok, önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek) függvényében.

A „Szabálytérkép” a jogszabályok, egyéb szabályzatok kapcsolódási pontjait grafikusan jeleníti meg. A térkép megmutatja az összefüggéseket és iránymutatással szolgál a szabályalkotók munkájához. A szabálytérkép segítségével kimutathatók egyes változások hatásai más szabályok, törvények esetében is, így jobban átlátható, ellentmondásmentes szabálykörnyezet kialakítására van mód.

A KSZF dinamikusan kialakított, illetve a felhasználó által konfigurálható interfészekkel kommunikál a társrendszerekkel, a külvilággal. Az interfész megoldások olyan újszerű megközelítésben kerültek megvalósításra, melyek gyorsítják a fejlesztést, ezáltal költséghatékonyabb szabálybázis integrálást tesznek lehetővé a már meglévő, vagy kialakítandó rendszerekhez.

Az önkiszolgáló interfész segítségével a kapcsolódó rendszer meglévő adatstruktúráját szakértő felhasználók grafikus felületen történő konfigurációval tudják összekötni a szabálybázis paramétereivel, ezáltal gyorsítva a kapcsolódás kialakítását.

A dinamikus interfész a szabálybázisban megvalósított döntéseket publikálja, kiegészítve a lehetséges bemeneti és kimeneti értékek meghatározásával. Segítségével a fejlesztő csak a számára fontos paramétereket kapja meg, így hatékony az integráció és garantált a sikeres kiértékelés.

Mivel egy szabálybázis esetenként igen nagy tömegű adatmennyiséget dolgoz fel, de a szabálybázis motorok sebessége inkább bonyolultabb szabályok kis mennyiségű adaton végzett kiértékelésében mutat hatékonyságot, létrehoztunk egy párhuzamos feldolgozásra alkalmas szabálybázis motort. Segítségével csökkenthető a nagy mennyiségű adatokon végzett műveletek időtartalma, ezáltal gyorsabbá válik az adatfeldolgozás.

A szabálybázis rendszer nyújtotta szolgáltatások igénybe vehetőek a pályázat keretében kiépítendő felhőmegoldáson keresztül vagy igény szerint a megrendelők saját informatikai rendszerébe telepített módon.

 

POFITEXPERT - BREONA konzorcium

Web: www.profitexpert.huwww.breona.hu

 
Vissza az elejére
Vissza az elejére